Ankieta

Po przygotowaniu:

wyszło/dobre
4 (57.1%)
może być.
1 (14.3%)
zjadliwe....
2 (28.6%)

Głosów w sumie: 7

Autor Wątek: Pasztet  (Przeczytany 1613 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gagol

  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 364
  • Reputacja: 18
  • Władze KZHK
    • GG: GG: 9919156
    • Zobacz profil
Pasztet
« dnia: 20 Listopad 2013, 10:33:39 »
Składniki:
tuszka królika;
20 dag boczku;
25 dag wątroby wieprzowej, bądź cielęcej;
cebula;
jajko;
2 małe bułki;
sól;
pieprz;
gałka muszkatołowa;
3-4 suszone grzybki i 2-3 ziarenek jałowca do smaku.
Przygotowanie:
Umytą tuszkę królika podzielić na mniejsze kawałki, dodać boczek i pokrajaną cebulę, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem, dodając pod koniec duszenia pokrajaną na kawałki wątrobę. Gdy mięso jest miękkie, wyjąć je i oddzielić od kości. Do wywaru włożyć bułki i odstawić do wyciągnięcia. Zimne mięso razem z odciśniętymi bułkami przekręcić trzykrotnie przez maszynkę, wbić jajko, dodać przyprawy i dokładnie wyrobić na jednolita masę.
Pasztet pieczemy w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Można go tez pasteryzować w wekach lub twistach, gotując je około 1,5 godziny.
*NC-Nowozelandzki Czerwony
*OSC-Olbrzym Srokacz czarno-biały
*BOS-Belgijski Olbrzym Szary

http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/7Ch9/
https://www.facebook.com/Hodowca530P


Offline kukabura

  • Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 95
  • Reputacja: 0
  • Hodowca Królików
    • Zobacz profil
    • hoduję tylko rasowe króliki
Odp: Pasztet
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Listopad 2013, 11:50:19 »
pasztet wychodzi naprawdę pyszny polecam każdemu bo nie jest trudny w przygotowaniu a naprawdę dobry
hoduje
KC
BOS

Offline piotrek152

  • Użytkownik Premium
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 304
  • Reputacja: 8
  • Hodowca Królików
    • Zobacz profil
    • Moje króliki
Odp: Pasztet
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Listopad 2013, 20:02:52 »
Właśnie w sobotę mam zamiar zrobić podobny pasztet. Zastanawiam się tylko jak to zrobić jak chcę mieć część pasztetu w słoikach. Jak mam to zrobić? Włożyć pasztet do słoików, zakręcić i do piekarnika? Czy to gotować? Robił ktoś z was pasztet do słoików?

Offline Gagol

  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 364
  • Reputacja: 18
  • Władze KZHK
    • GG: GG: 9919156
    • Zobacz profil
Odp: Pasztet
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Listopad 2013, 09:44:59 »
Ma babka gotuje tylko, że nie wiem czy od razu to robi czy jak wystygnie.
*NC-Nowozelandzki Czerwony
*OSC-Olbrzym Srokacz czarno-biały
*BOS-Belgijski Olbrzym Szary

http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/7Ch9/
https://www.facebook.com/Hodowca530P

Offline piotrek152

  • Użytkownik Premium
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 304
  • Reputacja: 8
  • Hodowca Królików
    • Zobacz profil
    • Moje króliki
Odp: Pasztet
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Listopad 2013, 20:08:11 »
no ale ona gotuje po tym jak wszystko przemieli i doprawi, i jak długo mam to gotować?

Offline Gagol

  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 364
  • Reputacja: 18
  • Władze KZHK
    • GG: GG: 9919156
    • Zobacz profil
Odp: Pasztet
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Listopad 2013, 12:44:34 »
Masz szczęście dziś nią rozmawiałem. Tak więc tyle o ile kucharzem nie jestem, lecz zrozumiałem, iż robi to tak jak mówisz po całym doprawieniu i po przemieleniu, gdyż to już raz było gotowane, tak więc tak jak podejrzewałem wsadza w słoje i gotuje,zaczynając proces pasteryzacji takowej tak jak w przepisie 1,5h.
Żebyś tylko nie interpretował tego tak że z blachy do słoja, bo to by było już 3 razy gotowane.
*NC-Nowozelandzki Czerwony
*OSC-Olbrzym Srokacz czarno-biały
*BOS-Belgijski Olbrzym Szary

http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/7Ch9/
https://www.facebook.com/Hodowca530P

Offline JacekGrzesiuk

  • Super Hodowca
  • *****
  • Wiadomości: 725
  • Reputacja: 27
  • Belgijski Olbrzym Szary
    • GG: GG: 22857109
    • Zobacz profil
Odp: Pasztet
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Listopad 2013, 21:30:59 »
pasztet z krolika jest chyba najczesciej przygotowywana potrawa z krolika. ja za nim nie przepadam ale wiekszosc ludzi tylko tak spozywa swoje kroliki
Belgijski Olbrzym Szary

Możliwość wysyłki

Offline piotrek152

  • Użytkownik Premium
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 304
  • Reputacja: 8
  • Hodowca Królików
    • Zobacz profil
    • Moje króliki
Odp: Pasztet
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Listopad 2013, 19:28:35 »
Zrobiłem pasztet, dwie małe blaszki upiekłem, a resztę w słoje i gotowałem. Na razie już kończę ten pieczony i jest pyszny. Niedługo będę otwierał słoiki, zobaczę czy wyszedł dobry, bo to pierwszy raz gotowałem w słoikach. Ja robiłem pasztet z troszkę innego przepisu, zresztą obaczcie sami:

Przepis na pasztet z królika.
 
Składniki:
- 1,5-2 kg tuszki z królika
- 0,25 kg boczku świeżego
- 0,25 kg boczku wędzonego
- 0,5 kg wątroby wieprzowej
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- 3 jajka
- pieprz, sól
Sposób wykonania:
Należy ugotować całą tuszkę, boczek świeży i wędzony – wszystko razem. Do garnka z gotowanym mięsem należy włożyć parę liści laurowych i trochę soli. Gdy się już wszystko ugotuje do miękkości należy wyjąć ugotowane mięso z garnka i odlać szklankę wywaru w którym zostało ugotowane mięso (tą szklankę wywaru należy potem użyć do pasztetu), w pozostałym wyważę należy sparzyć całą wątrobę. Ugotowane mięso należy obrać z kości i wraz z boczkiem, sparzoną wątrobą, cebulą i czosnkiem dwukrotnie zmielić na maszynce do mielenia najlepiej na jak najdrobniejszych oczkach. Uzyskaną masę należy doprawić do smaku, wlać do masy szklankę pozostawionego wywaru i dodać 3 roztrzepane jajka. Należy wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wąskich foremek. Pasztet zapiec w piekarniku przy ok. 150 stopniach C i należy piec ok  1,5 godziny.

Offline rabbitmarie

  • Wtajemniczony
  • *
  • Wiadomości: 14
  • Reputacja: 0
  • Hodowca Królików
    • Zobacz profil
Odp: Pasztet
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Kwiecień 2014, 12:50:20 »
Spróbuje zrobić na święta. Liczę, że się uda :)

Offline ~ELKO1

  • Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 136
  • Reputacja: 3
  • Hodowca Królików
    • Zobacz profil
Odp: Pasztet
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Kwiecień 2014, 19:04:41 »
Super przepis POLECAM :D

Offline Leaf

  • Wtajemniczony
  • *
  • Wiadomości: 6
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
    • Preparaty dla Koni
Odp: Pasztet
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Maj 2014, 11:26:34 »
Hmmm, ja korzystałem z trochę innego przepisu, ale w takim razie trzeba będzie spróbować zgodnie z tym. Ciekaw jestem jak wyjdzie.

W każdym razie ze wszystkich dań z królika, pasztet jest po prostu najlepszy.

Offline ursus360

  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 349
  • Reputacja: 11
  • Hodowca Królików
    • Zobacz profil
Odp: Pasztet
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Lipiec 2014, 13:25:40 »
w tym tygodniu będe robił pasztet
Ursus Fan and driver