Autor Wątek: Królik panierowany  (Przeczytany 227307 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline Mia24

  • Świeżak na forum
  • *
  • Wiadomości: 1
  • Reputacja: 0
  • Płeć: Kobieta
    • Zobacz profil
Królik panierowany
« dnia: 04 Październik 2013, 09:46:29 »
Składniki:
- 1 królik, pokrojony
- 2 łyżki soli
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Pokroić mięso królika w duże paski. Garnek wypełnić mniej więcej do połowy wodą. Dodać 2 łyżki soli i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić królika i gotować ok. 1/2 godz. Odcedzić i ostudzić. Jajka rozbić w misce. Mąkę wsypać na talerz i wymieszać z solą i pieprzem. Panierować kawałki królika w jajkach, a następnie w mące. Rozgrzać olej w patelni żeliwnej. Gdy olej jest gorący, kłaść kawałki królika. Smażyć obustronnie na złoty kolor. Odsączać każdy kawałek na papierowym ręczniku, aby pozbyć się tłuszczu. Podawać na gorąco, z ulubionymi przystawkami, np. z pieczonym czosnkiem, ziemniakami puree i marchewką na parze.


Offline Belli

  • Świeżak na forum
  • *
  • Wiadomości: 2
  • Reputacja: 0
  • Płeć: Kobieta
    • Zobacz profil
Odp: Królik panierowany
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Listopad 2013, 16:36:12 »
Przygotowane, wypróbowane, zjedzone - naprawdę smaczne :-)